Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt Informatiu Pollença, 625)
«Amic-Ficcions»
Aquest és el títol del concurs de creació literària per a joves que aquest curs arriba a la seva catorzena edició. L’any passat hi van participar més de 2970 estudiants a partir del segon cicle d’ESO de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Aragó i Catalunya Nord. S’hi poden registrar fins al 7 de febrer de 2022 a través del web ‘www.ficcions.cat’, on també trobaran informació sobre les bases i el funcionament del concurs.
L’organització prové d’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, que representa més de 470 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial.
(PiP, 625)
Karina Gómez
Pollencina del Talaiots Club de Muntanya que va ser la guanyadora absoluta en dones de la cinquena edició de la Mallorca 5000, i endemés es va proclamar campiona de Balears d’ultradistància.
La prova havia començat el 26 d’octubre a les 6 del matí a la plaça de Sóller, quan els corredors partiren amb l’objectiu d’arribar a Pollença passant, en un recorregut de 66 km, per cims com l’Ofre, el Massanella i el Tomir.
(Joan Martorell, PiP, 625)
Tradicions en còmic
Les diverses tradicions de Mallorca s’han exposat en format còmic a la mostra «Les festes (il·lustrades) de Mallorca» que ha tingut lloc al Centre Cultural La Misericòrdia de Palma.
Aquesta exposició forma part d’un projecte expositiu del Clúster de Còmic i Nous Media de Mallorca que pren com a punt de partida el saber popular i l’antropologia de l’illa. La festa com a part del folklore és el cos expressiu de la cultura compartida.
L’objectiu d’aquesta mostra és investigar, reinterpretar i exhibir una part del patrimoni folklòric festiu de Mallorca (…) Les Àguiles i Sant Joan Pelós, els Cossiers, la Sibil·la, l’Estendard de Palma, les Valentes Dones de Sóller… són algunes de les festes que recollia l’exposició. Les interpretacions de tots aquests temes són obra de dibuixants i il·lustradors del Clúster del Còmic i comptaren amb assessorament d’antropòlegs i historiadors locals.
(Eva Cerdà, PiP, 625)
Cadena de postals
El Consell de Mallorca ha posat en marxa una campanya que amb el lema «El futur del patrimoni, a les teves mans» convida la ciutadania a participar en una cadena que consisteix en enviar postals per difondre i estimar el patrimoni mallorquí.
Les responsables del Consell expliquen que «són postals creades específicament per la campanya amb imatges d’alguns elements representatius del patrimoni industrial, eclesiàstic, arquitectònic, arqueològic i immaterial».
Els punts de distribució són les biblioteques municipals i les postals ja tenen segell, així que només s’han de recollir i escriure-hi unes paraules per enviar-les a qui es desitgi, tant de les Illes com de la península.
(PiP, 625)
Publicació gastronòmica
L’expert en gastronomia Josep A. Tur Marí presenta la «Història de la cuina i l’alimentació a les illes Balears», una mirada personal als esdeveniments històrics que han anat succeint a les illes Balears i com aquests fets han marcat i definit la nostra forma de menjar i de cuinar.
L’alimentació i la cuina són activitats consubstancials a l’espècie humana i, alhora, el resultat de noves experiències, on es combina la necessitat de menjar i, al mateix temps, la curiositat per a provar nous aliments i noves formes de cuinar-los.
La nostra forma de menjar i la nostra cuina són la integració dels aliments que provaren, gustaren, recol·lectaren, introduïren i aprengueren a elaborar totes i cadascuna de les civilitzacions humanes que deixaren la seva empremta a les nostres terres.
Aquesta nova publicació és el número 5 de la col·lecció ‘Taula Parada’, que el Gall Editor dedica a la gastronomia. Té 190 planes impreses a tot color i està a la venda per 30 euros.
(PiP, 625)
Col·lectiva de 50 artistes
Fins al proper 31 de desembre la Galeria Dionís Bennàssar de Pollença té en marxa l’exposició «L’empremta de les formes», que mostra obra de fins a 50 artistes, entre els quals s’hi compten Aina Cifre, Joan Peix, Toni Dionís, Riera Ferrari, Pilar Cerdà, Alicia Llabrés, Caldentey, Miquel Fuster, Yuko Yamada, Eduard Vich, Alaminos, Joan Bennàssar, Esther Olóndriz, Joan Avila, Estela Zafra o Alice Morse.
Aquesta és la setena edició d’aquesta mostra col·lectiva amb la qual la galeria pollencina tanca l’any.
L’horari de visita és de dilluns a divendres de 10’30 a 14 h. i de 17 a 20; els dissabtes i diumenges tenen obert de 10’30 a 14’30.
(PiP, 625)
Peix blau
Aquest grup de peixos està format per espècies que han de fer grans viatges, motiu que els obliga a acumular greix en els seus músculs. Els més comuns són el salmó, la sardina, l’arengada, l’anxova, el bonítol, el peix espasa, la tonyina, el verat, el besuc i el llobarro.
Tenen un alt valor nutricional i els principals beneficis del seu consum són:
-Augmenta la vasodilatació arterial.
-Disminueix el risc de sofrir trombosi o ictus.
-Disminueix també la pressió arterial.
-Controla els triglicèrids en sang.
-Són especialment aconsellables per totes les persones que desitgen protegir el seu cor.
(Eva Remolina/AMIC, Punt Informatiu Pollença, 625, 1-15 XI ’21)