Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, Sóller, 1678-9)
Tramuntana
A la secció «Amunt-Avall» posen com a comentari negatiu que «el Consistori solleric no va participar en els actes commemoratius del desè aniversari de la Serra Patrimoni Mundial». Inexplicable.
(Sa Veu, 1678)
La Serra, 10 anys com a Patrimoni Mundial
Abundant en l’anterior tema, Joan Mora entrevista el vicepresident del Comitè de Turisme Cultural d’ICOMOS, Bartomeu Deyà Canals. Com tantes coses, la qüestió té pros i contres, en general defensa el pros, però amb prudència fins a veure el desenvolupament de la legislació. El millor és el resum que fa del que hauria de significar la Serra -i el fet de ser Patrimoni de la Humanitat- per als que no són mallorquins però viuen aquí: «Significa un reconeixement a l’esforç de moltes generacions de mallorquins que varen adaptar un territori molt hostil per a la seva subsistència i el seu treball ha modelat un dels llocs més bonics del món. Al mateix temps, tenir cura d’aquesta bellesa exigeix un esforç superior a molts altres llocs a causa de la seva orografia i a unes regulacions que s’han de coordinar».
(Sa Veu, 1678)
L’opinió d’un docent
Joan Vicens parla amb Coque Sureda, director del col·legi es Fossaret. Majoritàriament tracten de les circumstàncies del darrer any, i de com la pandèmia ha afectat el normal desenvolupament de les activitats escolars. Al marge d’aquesta qüestió -repetida fins a la sacietat i l’avorriment, tot i que encara hi ha col·lectius que no han entès l’abast i la gravetat de la problemàtica- dóna l’opinió del que ell entèn per educació i de les coses que canviaria si estàs en les seves mans: «El primer que llevaria és l’elevada quantitat de burocràcia que hi ha. Així podríem dedicar més temps al que veritablement és important: els alumnes. També milloraria el sistema curricular en en si. Un dels problemes que ens trobam és que tenim un currículum que hem de seguir. I hi ha moltes coses molt més importants que no s’estan fent per culpa d’haver de cumplir el currículum. Caldria canviar l’exigència curricular, fent-la molt més competencial. Descarregaria el currículum per a permetre que a l’escola hi entrin altres coses com puguin ser l’educació emocional, els valors o l’autoestima dels al·lots. Són coses que de vegades es deixen una mica de banda. I és una pena». Genial, totalment d’acord.
(Sa Veu, 1678)
Banyarriquers
Aquests insectes ataquen i fan matx a la població d’alzines. Ara, el Grup de Recerca d’Ecologia Interdisciplinaria de la UIB ha posat en marxa un pla que pretén estudiar els moviments que fan els insectes i la seva densitat de població. Aquest estudi es fa a la Comuna de Bunyola.
(Joan Vicens, Sóller, 1678)
Waterpolo
Per ventura aquest setmanari és dels que més parla d’esports minoritaris. Esports que, generalment, són obviats a d’altres publicacions. És el cas d’aquests quatre jugadors sollerics que militen al Club Natació Ciutat, un equip del qual es proclamà campió autonòmic d’aquest esport. Es tracta de Miquel Campins, Marcos Ramírez, Xisco Peñas i Àlex Orvay. Ara participen al campionat d’Espanya juvenil.
(Joan Vicens, Sóller, 1678)
Campió de ciclisme M60
Pep Alfaro, esportista solleric del C.C. Illes Balears es proclamà campió de Balears de Fons en Carretera per a Màsters-60. Amb sortida i arribada a Santa Maria, es va adjudicar el maillot acreditatiu.
(Joan Vicens, Sóller, 1678)
Crema de taronja
La cooperativa agrícola Sant Bartomeu i la destil·leria Dos Perellons han presentat un licor elaborat a partir de taronges cultivades a la Vall. Així, aquesta crema passa a incrementar el ventall de productes que tenen els cítrics de la Vall com a ingredient bàsic.
(E.C. Sa Veu, 1679)
Amics de la Música
Gabriel Mercè entrevista Paco Grancha i Nico Amengual -president i vicepresident-, dues de les noves cares de l’associació Amics de la Música, després de dues dècades de presidència de l’històric Joan Frau. Volen donar un nou funcionament a la Banda de Música i a l’Escola Municipal, entitats que depenen de l’Associcació. Es queixen que, fins ara, ambdues entitats vivien en «els llimbs i el desordre». El fins ara director de la Banda, Joan Vercher, per exemple, «no constava per enlloc» i confessen que no saben d’on cobrava. Consideren que la Banda ha anat decaient «per cansament dels músics, per repetir sovint el mateix repertori (…) els motius són molt diversos». Estan convençuts que la Banda tornarà «però no serà en dos dies, sinó que costarà un parell d’anys».
(Sa Veu, 1679)
George Sheridan
La Fundació Sa Nostra acull a la seva seu de Palma una exposició d’homenatge a aquest artista. La vicepresidenta del Consell, Isabel Busquets, va dir a la inauguració que Sheridan «des de Deià va crear i també va impulsar la unió de diferents artistes internacionals en una oportunitat única d’obertura de l’illa durant l’època franquista. A més era una persona culta, apassionada i molt espiritual».
George Sheridan va crear el grup conegut com «Es Déu del Teix», que fou un nexe d’unió entre artistes estrangers i mallorquins en una època on l’intercanvi internacional era pràcticament inexistent.
(R.C. Sa Veu, 1679)
Concert al Torrent
Una nova edició d’aquest concert instaurat pel pintor Josep Coll Bardolet, afincat a Valldemossa, ha tornat ressonar a Parells. La Capella Mallorquina i la Jove Orquestra Rotària de Mallorca, sota la direcció de José M. Moreno, varen interpretar obres prou conegudes, com «Cinema Paradiso», el «Cor de gitanos» d’Il Trovatore, La «Barcarola» d’Offenbach o el «Brindis» de La Traviata.
(Sa Veu, 1679)
Des Güell a Lluc
Enguany es recuperarà aquesta tradicional Pujada, després d’un any suspesa per mor de la pandèmia. La data està fixada per a la nit del 7 d’agost i, segons l’organització, està previst reunir més de 5.000 persones. Òbviament s’hauran d’implementar una sèrie de mesures per a evitar els contagis de la COVID.
(Sa Veu, 1679)
Llorenç Seguí
Aquest fondista solleric s’ha adjudicat el Campionat de Balears de 800 m. i el subcampionat dels 1.500 a les proves disputades durant la mateixa jornada al Prínceps d’Espanya de Palma.
(Joan, Sa Veu, 1679, 9 VII ’21)