Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7032)
Túnel
Dia 19 de febrer es compleixen 25 anys de l’obertura del túnel de Soller al trànsit.
El túnel s’inaugurà amb sis anys de retard després dels coneguts escàndols de corrupció, quebra de la concessionària i protestes veïnals.
No obstant el túnel tornava a ser notícia l’any 2017 quan el Consell anuncià el rescat de la concessió que el gestionava perquè fos definitivament gratuït.
(Sóller, 7032)
El negoci del túnel
Pel seu significat i importància reproduim íntegrament el text de la secció «El Mirador», espai d’anàlisi avui signat per Lluc Garcia:
«Sens dubte, per bé o per mal, el túnel va canviar la vida dels sollerics. Ara gaudim dels obvis avantantges d’una obra que, diguessin el que diguessin els polítics del moment, no estava pensada per beneficiar als habitants de la Vall. Basta recordar que, oh casualitat, els promotors del túnel també ho eren del macroport esportiu. Per sort el túnel no es va arribar a obrir abans que el Govern aprovés valentes lleis de protecció territorial i urbanística. Això impedí que l’obertura d’aquesta porta gran d’entrada a la serra de Tramuntana facilités la carrera especulativa al que avui és l’espai natural protegit més gran i valuós de l’illa».
(Sóller, 7032)
Muleta II
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha condemnat el Govern Balear a pagar 63’5 milions d’euros a la societat de Mathias Kuhn per impedir-hi desenvolupar la urbanització de Muleta II. Amb els interessos, la xifra és de més de 91 milions d’euros. El Govern recorrerà contra la decisió judicial.
La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, responsabilitza al PP de què s’hagi arribat a dictar aquesta milionària xifra, que serà la més gran de les indemnitzacions urbanístiques que s’han hagut de pagar a Balears per protegir el territori i el paisatge. Garrido recorda que la indemnització és conseqüència del pacte entre el promotor i el Govern durant el mandat de José Ramon Bauzá. En contraposició, el portaveu del PP al Parlament, Antoni Costa, va assenyalar el govern d’Antich i després el d’Armengol com a responsables que ara s’hagi de pagar aquesta important indemnització per desclassificar uns terrenys «que eren urbans».
(N.D./P.A.M./L.G, Sóller, 7032)
Oliva
La recollida d’oliva negra de taula ja ha començat. En aquesta ocasió la previsió que ha fet la Cooperativa Agrícola de Sóller per aquesta campanya és de 10 tones del fruit, «una quantitat modesta», segons explicà el president de l’entitat, Miquel Gual.
(Irene Cabrer, Sóller, 7032)
Maria Lourdes Colom
Va morir a Palma el 28 de gener als 88 anys. Era filla del poeta Guillem Colom i Ferrà i d’Antònia Rullan Terrassa. Segons paraules de la seva germana Magdalena «va conviure des de nina amb la nostra cultura (…)» El coneixement de personalitats intel·lectuals a ca seva la va impregnar d’una gran estimació pe les lletres. Era una gran lectora i li agradava recitar les poesies que li deien alguna cosa».
(Josep A.Morell, Sóller, 7032)
Guiness
Sóller podria entrar al Rècord Guinness amb el suc de taronja espremut a mà més gran del món. El regidor de Promoció Econòmica, Sebastià Aguiló, ha sol·licitat participar el el ‘Guiness World Records’ i per la Fira de la Taronja d’enguany ha programat que els sollerics espremin manualment més de 2.000 litres de suc de taronja. Així Sóller superaria l’actual rècord mundial que hi ha enregistrat.
(Aina Borràs, Sóller, 7032)
Feminisme
Tatiana Ferreira Adao (Brasil, 1979), viu al Port de Sóller, és la presidenta de l’associació ‘Fútbol para la Igualdad’ i ara es presenta per a membre del Consell de Ciutadania de la Jurisdicció del Consolat del Brasil a Barcelona. Els seus objectius com a consellera serien «treballar activament en l’ús de l’esport com a eina bàsica per a la igualtat de gènere, la igualtat d’oportunitats, la inclusió i la integració social».
En relació a la qüestió si el fet de ser negra li ha creat qualque trava, respon: «M’encanta aquesta pregunta. No som obertament racistes aquí a Sóller i Espanya en general tampoc. Diguem que hi ha un racisme subtil i si et digués que és tasca fàcil ser dona, negra i estrangera et mentiria. Fer que et mirin sense prejudicis, costa molt. Encara ara escolt un ‘ves-te’n al teu país’ o ‘la negra brasilera que està casada amb el mallorquí’.
(Aina Borràs, Sóller, 7032, 4 II ’22)