Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
( Sa Veu, 1688 )
Voltors
La darrera temporada de cria dels voltors negres i lleonats s’ha saldat amb 47 polls que han sobreviscut al període posterior a l’eclosió dels ous i han volat del 66 nius amb postes.
Des de la conselleria de Medi Ambient han destacat que «els resultats posen de manifest la tendència positiva que ha experimentat la població de voltor negre durant els últims anys», molt en concret afirmen: «si entre el 2011 i el 2015 els pollets nascuts rondaven la dotzena, a partir del 2016 han estat més de 25 cada any». D’aquesta manera la Serra veu consolidar una espècie amenaçada fins fa poc.
(Joan Mora, Sa Veu, 1688)
Alumnat
El nou curs ha duit 2.088 alumnes als centres de la comarca, dels prop de 175.000 a totes les Balears. De cada centre surt el recompte i alguna dada complementària:
Institut Guillem Colom (ESO i Batx.), 536; ha guanyat gairebé un centenar d’alumnes respecte del curs passat.
Sagrats Cors, 322; Centre concertat. Enguany recupera activitats extraescolars com robòtica, anglès, música i minivòlei.
Mestre Colom (Bunyola), 290; estrenen nou equip directiu, amb Jaume Vives com a director.
Sant Vicenç de Paül, 280; concertat, recupera activitats com la festa de les Verges, el concert de Nadal, els camps d’aprenentatge i els viatges d’estudis.
Es Fossaret, 192; recupera especialistes i equips de suport.
Es Puig, 188.
Pere Cerdà (Port), 149; enguany tendrà aules a la planta superior de la Casa del Mar.
Ses Marjades, 54; endemés de l’Infantil, enguany ofereix el cicle sencer de primària. La nova directora és la sollerica Maria Antònia Marroig.
Fornalutx, 46, repartits per diversos edificis, mentre esperen la construcció d’una nova escola a sa Rutlana.
Robert Graves (Deià) 31; incorpora una nova metodologia de treball a l’àrea de plàstica, que en propers cursos s’expandirà a la resta de matèries.
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1688)
Adéu a les monges
Com a tantes altres parts -MARRATXÍ inclòs- ara ha tocat a Sóller acomiadar-se de les tres darreres religioses que habitaven el convent de les Germanes de la Caritat. Feia 159 anys que la Congregació religiosa era al poble. Segons la superiora de la comunitat, sor Catalina Llabrés, «és la falta de vocacions el que provoca un degotís constant de tancament de convents arreu del país». Fa dècades que a Mallorca no professa cap nova religiosa.
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1688)
Nous Blauets
Catorze infants, en número semblant de nins i nines, varen rebre fa pocs dies la seva sotana de color blau i el ruquet com a nous integrants de l’Escolania de Lluc. El mateix acte va servir per acomiadar tres cantaires que el passat juny finalitzaren els seus estudis a les aules del Santuari.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1688)
Creu dels Caiguts
La que hi havia al capdamunt del carrer del Pare Cerdà de Bunyola ha estat retirada. La supressió d’aquest símbol construït l’any 1938, en plena guerra incivil espanyola, respon al compliment de la Llei de la Memòria Històrica. Al seu emplaçament hom hi ha col·locat una olivera, tot i que és una mesura provisional, ja que l’Ajuntament ha obert un concurs d’idees perquè la ciutadania bunyolina elegeixi què hi vol posar.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1688)
Entrenadors i porters
Ramon Vallespir és el nou coordinador del futbol base del Club de Futbol Sóller. Quan li demanen què necessita una persona per ser bon entrenador, comenta: «Molta gent creu que per tenir un títol ja pot ser un bon entrenador. Però des del meu punt de vista jo crec que un bon entrenador és aquell que adapta el futbol als jugadors que té. I no aquell que implanta el seu estil de futbol a l’equip». En relació a les qualitats necessàries per ser un bon porter, diu: «Quan jo jugava, la finalitat que se’ns marcava era aturar la pilota. Però el futbol ha canviat i ara es dona més importància al joc de peus. El porter ha de ser un jugador més. Tot i això, sí que és cert que els porters d’avui en dia tenen la sort de treballar amb entrenador de porters. Abans aquesta figura no existia en els equips».
(Joan Vicens, Sa Veu, 1688)
Campió de petanca
L’equip del Son Busquets es va convertir el passat cap de setmana en campió d’Espanya. El solleric Salvador Xumet, juntament amb els seus tres companys no varen perdre cap partida durant tot el campionat que es va disputar a la ciutat autònoma de Ceuta.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1688, Sóller, 10 IX ’21)